O francouzských vínech
Francouzská vína jsou považována za nejlepší na světě, a toto tvrzení ctí i většina jejích konkurentů. V roce 1935 se Francie stala první zemí, která zavedla v celé zemi systém kontroly původu a kvality vín. S tím souvisí rozdělení francouzských vín na čtyři základní kategorie: AOC, které přispívá k ochraně jejich regionální jedinečnosti, VDQS jako velmi kvalitní vína, Vin de Pays jako venkovská či oblastní vína a Vin de Table čili vína stolní. Ze všech vinařských oblastí jmenujme alespoň ty nejznámější, jako jsou Bordeaux, Burgundsko, Champagne, Alsasko, Údolí Loiry, Údolí Rhony a další.
Základním principem označování francouzských vín je apelační systém. Zatímco u tuzemských vín je nejdůležitějším znakem odrůda, v případě Francie je to region. Každá oblast se dělí na jednotlivé apelace, jejichž systém pro označování vín se od sebe mírně odlišuje. Vzorky vín z konkrétních vinařství posuzuje odborná komise, která je následně zařazuje do příslušné kategorie a uděluje právo používat na etiketě dané označení.