Dave International Services s.r.o.

Naše firma, která má dvojí kulturu českou-francouzskou, Vám představuje nabídku, kde naše specialita jsou také francouzské vína z níže popsaných vinařských oblastí, které vybíráme osobně přímo od vinařů. V naší nabídce najdete také Bio vína, které jsou čím dál více populárnější, tak jako vína rosé. 

Historie vína

Od raného období pěstujeme vinnou révu a pijeme víno. Již mezi Řeky a Římany se vína těšila velké pověsti. Řekové přinesli nové odrůdy hroznů, ale byly to právě Římané, kteří umožnili, aby se réva rozšířila po celé zemi dnešního území Francie. Na začátku středověku expanze křesťanství do značné míry upřednostňovala expanzi révy, a právě církvi vděčíme za kontinuitu její kultury. Každý klášter měl vlastní vinici, kde pěstovali víno. Po francouzské revoluci se vinařství, která patřily hlavně pánům a náboženským komunitám zcela rozpadly a byly převzaty místními zemědělci, kteří pokračovali v rozvíjení vinařství.

Povídání o francouzských vínech

Francouzská vína jsou považována za nejlepší na světě, a toto tvrzení ctí i většina jejích konkurentů. V roce 1935 se Francie stala první zemí, která zavedla v celé zemi systém kontroly původu a kvality vín. S tím souvisí rozdělení francouzských vín na čtyři základní kategorie: AOC, které přispívá k ochraně jejich regionální jedinečnosti, VDQS jako velmi kvalitní vína, Vin de Pays jako venkovská či oblastní vína a Vin de Table čili vína stolní. Ze všech vinařských oblastí jmenujme alespoň ty nejznámější, jako jsou Bordeaux, Burgundsko, Champagne, Alsasko, Údolí Loiry, Údolí Rhony a další.

Základním principem označování francouzských vín je apelační systém. Zatímco u tuzemských vín je nejdůležitějším znakem odrůda, v případě Francie je to region. Každá oblast se dělí na jednotlivé apelace, jejichž systém pro označování vín se od sebe mírně odlišuje. Vzorky vín z konkrétních vinařství posuzuje odborná komise, která je následně zařazuje do příslušné kategorie a uděluje právo používat na etiketě dané označení.

Francouzská vína vybíráme osobně přímo od vinařů včetně stále populárnějších Bio vín.

Kategorie vín

Označení Vin de Table nesou jednoduchá stolní vína s minimálním obsahem alkoholu 8,5 %. Zkratka IGP znamená chráněné označení původu a přísluší 29 % vín z celkové francouzské produkce. Značka A.O.C./A.O.P. je přísně vázaná na danou oblast a uděluje se vínům, která splní přísné podmínky ohledně kvality, tradice, odrůdy a řady dalších kritérií. Nadstavbou tohoto systému jsou označení Cru Bourgeoise, Cru, Premier CruGrand Cru, jež patří těm nejkvalitnějším vínům.

Vinařské pojmy

Při výběru francouzských vín se můžete setkat s pojmy, které charakterizují vlastnosti, původ či způsob výroby.

Assemblage = znamená scelování neboli kupážování vín různých odrůd, ročníků či tratí pro směs zvanou cuvée.

Barrique = označuje dubový sud, v němž víno zraje, a získává díky tomu specifické chuťové vlastnosti.

Château = znamená doslova “zámek”, ale označují se jím i méně honosné vinařské usedlosti.

Cépage = odkazuje k příslušné odrůdě vinné révy, v množném čísle cépages se používá jako upřesnění odrůdového množství v určitém cuvée.



Hlavní francouzské vinařské oblasti

Val de Loire - Údolí Loiry

Údolí Loiry je jednou z nejkrásnějších vinařských oblastí ve Francii a na světě. Asi 75% produkce Loiry tvoří bílé víno.

Bílé odrůdy: Chenin blanc, Sauvignon, Melon

Červené odrůdy: Cabernet Franc, Gamay, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir

Druhy vína: suché bílé víno, sladké bílé víno, polosuché bílé víno, šumivé bílé víno, ovocné červené, růžové víno.

Vína z údolí Loiry : Muscadet - Anjou - Coteaux du Layon - Saumur - Touraine - Bourgueil - Vouvray - Pouilly Fumé - Sancerre - vína z Loiry




Languedoc - Roussillon

Hlavní odrůdy vinné révy používané v Languedoc Roussillon jsou:

Bílé odrůdy: Clairette, Roussanne, Marsanne, Ugni Blanc, Bourboulenc

Červené odrůdy: Carignan, Grenache, Syrah, Cinsault, Merlot, Cabernet Sauvignon,Mourvèdre.

Druhy vína: Plné červené víno, středně červené víno, suché světlé růžové, suché bílé víno, červené vín, sladké, sladké bílé víno, šumivé bílé víno.

Vína  z Languedoc-Rousillon : Corbières - Coteaux du Languedoc - Côtes du Roussillon - Saint Chinan - Costières de Nîmes




Údolí Rhony - Cotes du Rhone

Côtes du Rhône jsou pravděpodobně nejrozmanitější vinařskou oblastí ve Francii. Najdeme tam jak plné červené víno, tak bílé víno, ale také ovocná červená vína a vína z jižně od údolí.

Bílé odrůdy: Clairette, Grenache blanc, Ugni blanc

Červené odrůdy: Grenache, Syrah, Carignan, Mourvèdre

Druhy vína: Plné červené víno, ovocné červené víno, silné suché bílé víno

Vína Côtes du Rhône : Côte Rôtie - Condrieu - Château Grillet - Hermitage - Crozes Hermitage - Gigondas - Châteauneuf du Pape - Côtes du Ventoux - Côtes du Rhône aoc - Côtes du Rhône Villages.




Burgundsko - Bourgogne

Některá z nejzajímavějších vín na světě pocházejí z Burgundska. Burgundsko produkuje dvě nejoblíbenější vína ve Francii: Beaujolais a Chablis.

Bílé odrůdy: Chardonnay

Červené odrůdy: Pinot Noir

Druhy vína: Plné červené víno, středně červené víno, suché bílé víno

Burgundská vína : Chablis - Côte de Nuits - Gevrey - Chambertin - Clos Vougeot - Vosne Romanée - Nuits Saint Georges - Côte de Beaune - Corton - Pommard - Volnay - Meursault - Chassagne - Montrachet - Givry - Pouilly Fuissé - Rully - Bourgogne AOC - Burgundské Aligoté




Bordeaux

Region Bordeaux je nejdůležitější produkční oblastí kvalitního vína ve Francii a ve světě. Bordeaux představuje třetinu francouzského jakostního vína (AOC, Crus Bourgeois, Crus Classés).

Bílé odrůdy: Sémillon, Sauvignon

Červené odrůdy: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc

Bordeauxská vína : Médoc - Haut Médoc - Margaux - Saint Estèphe - Pauillac - Saint Julien - Listrac - Moulis - Graves - Pessac Léognan - Sauternes - Barsac - 1. pobřeží Côtes de Bordeaux - Bordeaux AOC / Bordeaux superior - Entre Deux Mers - Saint Emilion - Côtes de Castillon - Côtes de Francs - Pomerol - Fronsac - Côtes de Bourg




Alsasko - Alsace

Alsasko je jednou z nejkrásnějších vinařských oblastí ve Francii. Produkuje vynikající bílá vína, osvěžující, suché a sladké. Většina z nich se nachází pouze v Alsasku a nikde jinde ve Francii.

Odrůdy hroznů v Alsasku: Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Gewurztraminer, Tokajský Pinot Gris, Sylvaner.

Druhy vína: suché bílé víno, sladké bílé víno, víno šumivé.

Vína v Alsasku : Ryzlink rýnský - Rulandské bílé - Gewurztraminer - Tokajský Pinot Gris - Sylvaner-Crémant




Provence

Vína z Provence mají velmi starodávný původ. Rosé je velkou specialitou kraje.

Bílé odrůdy: Ugni, Clairette, Rolle

Červené odrůdy: Carignan, Cinsault, Mourvèdre

Druhy vína: růžové víno, červené víno, bílé víno

Vína v Provence : Coteaux d'Aix - Bandol - Cassis - Côtes de Provence - Bandol